Veelgestelde vragen over de zwerfvuil app
Over de app
Wordt een gelopen traject niet ververst binnen een maand, dan verkleurt groen in oranje, als indicatie dat het tijd wordt dat daar weer iemand zijn best kan gaan doen.
Mocht het gebeuren dat de 2 volgende maanden daarna niemand het traject ververst, weer groen maakt, dan verkleurt oranje in bruin. Vaak zijn dat trajecten waar niemand graag gezellig wandelt, bijvoorbeeld een industrieterrein.
Nee, dat is ook het mooie van HelemaalGroen. Jouw rondje kan ververst worden door jou en door ieder ander. Het prikkelt je ook om je standaard rondje eens te verleggen naar een ander deel waar je niet vaak komt.
Beide app’s helpen om Nederland schoner te maken. Litterati doet fantastisch mooi werk in de strijd tegen zwerfvuil en is gebaseerd op het verzamelen van zwerfvuildata om de bron (fabrikanten) te benaderen. HelemaalGroen stimuleert mensen om zwerfvuil te rapen en zo de eigen omgeving schoon te houden. De route die is schoon gelopen wordt opgeslagen en hierdoor voor iedereen zichtbaar. Alles is terug te vinden op een dashboard en kaart.
Nee, een jaar na opslag vervallen de trajecten. Wel blijft het aantal km dat jij gelopen hebt geregistreerd voor je totaal.
Ja, zelfs als je in het buitenland je best doet, telt dat mee voor jouw inzet, al lijken de km's binnen jouw gemeente gelopen te zijn.
Ja natuurlijk! HelemaalGroen is er voor iedereen. Het gaat echt niet om dat laatste stukje zwerfvuil daar in de sloot. Iedereen doet gewoon zijn best en alle kleine beetjes tellen mee, zowel wat de afgelegde afstand betreft als de hoeveelheid verwijderd zwerfvuil.
Ja dat mag. Lopend zie je meer, maar als je rustig fietst kom je nog genoeg zwerfvuil tegen. De app heeft wel een snelheidslimiet en registreert tot max 20 km/uur.
Nee, totaal niet! Je helpt mee je eigen omgeving en dus je gemeente, zelfs Nederland, een stukje schoner te maken op jouw manier. Het is totaal niet belangrijk of je dagelijks, wekelijks of maandelijks je bijdrage levert en of je dagelijks één km aflegt of maandelijks 10 km. Ieder zijn bijdrage en samen het resultaat!
Dat bepaalt iedereen voor zichzelf. Voor de een is dat het in beweging zijn, voor de ander het schoonmaken van de eigen woonomgeving, voor weer een ander is dat de zorg voor het milieu.
Nee, Stichting HelemaalGroen is begonnen als burgerinitiatief met als doelstelling om de omgeving schoon te maken en vrij te houden van zwerfvuil.
De app is uit principe voor deelnemers gratis. De stichting moet natuurlijk wel inkomsten genereren want alles kost veel geld, zoals de website, software ontwikkeling, opslag, presentatiemateriaal, enzovoorts. Hiervoor worden fondsen benaderd, sponsoren gezocht en is er een de donatieknop op de website.
Over het gebruik met je mobieltje
Nee, de smartphone heeft een GPS functie die registreert waar je bent en hoe je looproute eruit ziet.
Vraag familie, bekenden, jongeren of je buren even te helpen, die hebben dat zo voor elkaar.
De wat oudere toestellen hebben een stuk minder opslagcapaciteit, veelal wordt die in gebruik genomen door al de foto's en video's die je bewaart. De foto's en video's overzetten op de computer en de smartphone opschonen, leeg maken, is een vaak tijdelijke oplossing, wanneer dat je gedrag niet verandert. Beter is het een modernere smartphone aan te schaffen met meer capaciteit.
Dat is vervelend! Het besturingssysteem van je smartphone is dan zo verouderd dat die niet meer ondersteund wordt, geen updates meer krijgt. Wil je toch deelnemer worden, dan kun je overwegen een moderner toestel aan te schaffen.
Tegenwoordig willen veel mensen, zeker de jongeren, niet achterblijven en schaffen regelmatig een nieuw toestel aan. Het oude toestel ligt als reserve 'te verroesten'. Misschien kun je zo'n toestel overnemen. En anders toch een eenvoudig toestel, zonder de nieuwste snufjes, dat wel ruimschoots voldoet waar jij hem voor wil gebruiken. Zo ben je weer een paar jaar 'bij de tijd'.
Er is geen wetenschappelijk bewijs voor schadelijke GPS-straling, het blijft natuurlijk een eigen keuze om wel of geen mobiele app te gebruiken.
In deze tijd zijn we blootgesteld aan meer stralingsbronnen. Ik noem er een paar: bij het gebruik van je draadloze/mobiele telefoon, de magnetron, de navigatie in de auto, vliegen op 11 km hoogte en wifi.
GPS ontvangst is een gecompliceerd iets, daarom doe alles om dit te optimaliseren. Allereerst zorg dat je mobiel niet op 'Batterijbesparing' staat en geen andere GPS tracker tegelijk actief is (bijv. een storende stappenteller). Zet de app pas buitenshuis aan en wacht met starten totdat het GPS-signaal bepaald is.
Na het stoppen en het akkoord gaan voor het 'Route publiceren?', moet je toch even wachten totdat er een bevestiging volgt: 'Route bewaard'. Soms duurt dat even, dit is afhankelijk van het contact krijgen van je toestel met internet.
Heb je een andere vraag?
Neem contact met ons op. We informeren je graag verder.
Direct meedoen?
Download de gratis app van HelemaalGroen.
Werkt de app niet goed?
Misschien zijn we met onderhoud bezig of is er een verstoring. Zie Status en Onderhoud